Discartrose

Discartrose is artrose in de discus. Door verzuring en degeneratie van de discus, ook wel de tussenwervelschijf genoemd, verliest de zachte kern van de discus een deel van het water waardoor de discus droger wordt en in hoogte vermindert. Dit kan na verloop van tijd stijfheid en pijn veroorzaken.

 

Oorzaak

De rug is opgebouwd uit zeven nekwervels, twaalf borstwervels, vijf lendenwervels, vijf heiligbeenwervels en het staartbeen. Wervels zijn van elkaar gescheiden door een tussenwervelschijf of discus. Met het ouder worden, kunnen er diverse slijtageprocessen optreden waaronder verzuring van het kraakbeen in de discus. Het bindweefsel in de tussenwervelschijf wordt dan langzaam minder elastisch. De wervels liggen dichter op elkaar waardoor de achterste wervelgewrichtjes anders worden belast. Als de wervelgewrichtjes te dicht bij elkaar komen gaan ze schuren en kunnen puntachtige uitsteeksel (osteofyten) ontstaan .

 

Discartrose

Deze botvormige aangroeisels kunnen irritatie geven van de omringende weefsels, waardoor pijn ontstaat. Het kan tevens leiden tot stijfheid en een verminderde beweeglijkheid van de rug dit wordt ook wel Facetartrose genoemd. Dit heeft als gevolg dat andere wervels zwaarder belast worden, waardoor die ook beschadigd worden, of waardoor pezen, ligamenten en spieren overbelast worden en ontstoken raken. waarbij de gewrichten tussen de wervels en de tussenwervelschijven langzaam aftakelen.

 

Meestal begint discartrose vanaf ongeveer 50 jaar. Het kan zich ook op jongere leeftijd manifesteren bij mensen die ooit een rugletsel hebben opgelopen, die ooit geopereerd werden aan de rug of die bepaalde anatomische misvormingen hebben. Ook overgewicht en verzuring zou mogelijk een rol kunnen spelen. Heeft u last van stijfheid of pijn in de rug is het goed mogelijk dat u discartrose heeft. 

 

Behandeling

Bij artrose in de rug is het aan te bevelen te gaan ontzuren. Hierdoor kunnen de klachten verminderen waardoor u beter in staat bent te bewegen en hierdoor de progressie van artrose nog verder afbreekt.

 

Lees meer over verzuring van het kraakbeen >> 

Stop de verzuring van uw kraakbeen

 

Bij artrose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het gewrichtskraakbeen. Wat kunt u eraan doen om dit tegen te gaan?

 

Lees meer >>>

 


VRAGEN OVER ARTROSE EN ONTZUREN?

 

Wilt u gratis advies hoe u door middel van ontzuren uw artroseklachten kunt verminderen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

 
 

Doe de online verzuringstest

 

Artrose wordt deels veroorzaakt door verzuring. Er zijn veel factoren die de kans op verzuring beïvloeden. Met deze test kunt u gemakkelijk zien of u een verhoogde kans heeft op verzuring.

 

Start de test >>>