Artrose oorzaken
Artrose is een ziekte die binnen de groep reumatische aandoeningen valt. Kraakbeen werkt als een demper, die voorkomt dat de uiteinden van botten tegen elkaar aanwrijven. Met name na het 40e levensjaar veroudert het kraakbeen geleidelijk, onder andere als gevolg van verzuring.
Hoe tasten giftige zuren mijn kraakbeen aan?
Het kraakbeen bestaat uit vier lagen, de oppervlakkige laag, de tussenlaag, de diepe laag en de verkalkte laag. Dit gaat geleidelijk over in bot (zie afbeelding). Kraakbeen bestaat voor ongeveer 90% uit water. Bij gezond kraakbeen bevinden de kraakbeencellen zich in de diepere lagen. Ze liggen in een matrix van voornamelijk collageen (bindweefsel) en suiker- en eiwitachtige stoffen.
Door onze voeding kan de zuurgraad van het bloed te hoog worden. Zure afvalstoffen hopen zich op in verschillende delen van het lichaam zoals in de gewrichten en het kraakbeen. Het vermogen van het lichaam om nieuw weefsel te vormen vermindert en het kraakbeen veroudert. Het verandert van samenstelling en een langzame verschuiving vindt plaats van de suiker/eiwitachtige stoffen naar collageenweefsel. De veerkracht vermindert en het kraakbeen kan makkelijker beschadigen. Daarnaast zorgt de verzuring van het kraakbeen ook tot een sterke vermindering van het watergehalte in het weefsel. De verzuurde omgeving van het weefsel is een perfecte leefomgeving voor bacteriën, virussen en schimmels. Nu kunnen ontstekingen van het weefsel ontstaan. De botten hoeven dan nog niet eens langs elkaar te wrijven om al pijn te ervaren in de gewrichten.
Bij een ernstig stadium van artrose waarbij het kraakbeen bijna of geheel is verdwenen gaan de botten tegen elkaar aan schuren. Ze beschadigen en kunnen vervormen. De pijnen die hiermee gepaard gaan kunnen de normale mobiliteit voor het leven verhinderen.