Artrose knie

Gonartrose, oftewel artrose in de knie, ontstaat wanneer het kraakbeen in de kniegewrichten is verzuurd en de botten vervormd. Hierdoor is de knie minder flexibel en kan lopen, rennen of springen zeer pijnlijk zijn.

 

In de knie komen 3 botten samen waardoor het kraakbeen hiertussen essentieel is om de botten niet tegen elkaar aan te laten bewegen. Door dit gladde kraakbeen kan de knie gemakkelijk scharnieren. Bij verzuurd kraakbeen is het mogelijk dat botten gaan schuren omdat het kraakbeen minder glad is. Het gevolg hiervan is een vervorming van de botten waardoor scharnieren minder soepel gaat.

 

Gonartrose

 

Symptomen

Er zijn enkele bekende symptomen bij gonartrose:

 

  • Een pijnlijke stijve knie bij het opstaan
  • Na ongeveer 10 minuten bewegen wordt de pijn minder

 

Oorzaak

Hoewel de exacte oorzaak van de slijtage van het kraakbeen nog onbekend is zijn er wel enkele factoren die bijdrage aan de slijtage van de knie. Zoals duidelijk is te zien in de afbeelding vindt er verzuring van het kraakbeen plaats tussen de botten. Daarnaast lijkt er een relatie te bestaan tussen werkgerelateerde belasting van de knie en de ontwikkeling van gonartrose. Het beroepsmatig dragen van zware gewichten en het frequent buigen van de knie (knielen, hurken, beklimmen van ladders) zijn risicofactoren voor gonartrose. Ten slotte is een afwijkende stand van de knieën zoals X-benen een risicofactor.

 

Behandeling

Om knieartrose te verminderen zijn er enkele dingen die u kunt doen:

 

  • Het lichaam ontzuren
  • Een half uur per dag bewegen, bijvoorbeeld fietsen
  • Gewichtsvermindering
  • De belasting aanpassen

 

Het is belangrijk dat u bij de eerste symptomen begint met ontzuren om verzuring van het kraakbeen te verminderen. Daarnaast is het belangrijk de belasting aan te passen.

 

Lees meer over verzuring en ontzuren >>>

Stop de verzuring van uw kraakbeen

 

Bij artrose lijdt men aan de gevolgen van chronische verzuring van het gewrichtskraakbeen. Wat kunt u eraan doen om dit tegen te gaan?

 

Lees meer >>>

 


VRAGEN OVER ARTROSE EN ONTZUREN?

 

Wilt u gratis advies hoe u door middel van ontzuren uw artroseklachten kunt verminderen? Laat dan uw telefoonnummer achter en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.